I marts/april 2003 viste DR1 fire dokumentarprogrammer om det overnaturlige og alternative – men med en nysgerrig, kritisk vinkel.

Efter at have deltaget i DR-dokumentaren “Forført” hvor jeg afslørede den indiske guru Sai Babas mirakler som snyd, snakkede jeg med journalisten bag programmet – Øjvind Kyrø – om det ikke var en god idé at lave en programserie om det overnaturlige. Vi satte os sammen og skrev et programforslag, som vi sammen med Skandinavisk Filmkompagni præsenterede for Danmarks Radio. De godtog forslaget, og det blev til de fire 30 minutters dokumentarprogrammer: “Fornemmelse for snyd”.

Jeg medvirkede bag kameraet som idé-mand til flere af indslagene. Desuden var jeg med på skærmen hvor jeg dels “krydrede” programmerne med tryllenumre som virkede “overnaturlige”, dels forklarede de psykologiske teknikker hvorved det er muligt for bl.a. påståede clairvoyante at skabe illusionen at være i besiddelse af overnaturlige evner m.v.

Programmerne fik sat gang i debatten om det overnaturlige, og vi fik mange positive tilkendegivelser fra personer der havde set programmerne. De følte, at de nu var langt bedre “mentalt forberedt” til at vurdere, hvorvidt personer med påståede overnaturlige evner snød eller virkelig var i besiddelse af sådanne evner. Vores mål var nået!

<< tilbage